Vi bruker informasjonskapsler for å gjøre opplevelsen bedre. I samsvar med det nye e-direktivet trenger vi å be om tillatelse til å sette informasjonskapsler.
Vitamin K2/D3
Hva er K2-vitamin?
K-vitamin ble oppdaget for mer enn 70 år siden av dansken Henrik Damm, som senere fikk Nobelpris for sin forskning. Han fant ut at vitaminet var essensielt for at blodet koagulerer, altså levrer eller stivner. Det fikk derfor navnet K-vitamin. Det er likevel først i de senere årene at man har fått øynene opp for den helsemessige betydningen av Vitamin K2 for ben- og hjertehelse.
Hva er forskjellen på K1 og K2?
Vitamin K1 (phylloquinone) produseres av planter og alger. Det finnes i grønne grønnsaker, og da særlig bladgrønnsaker.
Vitamin K2 (Menaquinon) produseres av ulike bakterier og finnes i fermenterte oster, noen meieriprodukter og gjæret mat. Matretten som inneholder mest K2-vitamin er den japanske matretten natto, mens den største K2-kilden i norsk kosthold er gammelost. Det kan være utfordrende å få i seg tilstrekkelig med K2-vitamin i vårt vestlige kosthold, og derfor vil daglig tilskudd være et godt utgangspunkt for en sunnere hverdag.
Egenskaper
Vitamin K1 er viktig for koagulering av blodet, samt at det kan gi bedre benhelse.
Vitamin K2 er også delaktig i koaguleringen av blodet og kan gi god benhelse, men det har i tillegg en viktig rolle for utviklingen av god hjertehelse. K2 aktiverer to viktige proteiner i kroppen:
- Osteocalcin som gir bedre benhelse ved å øke tilførselen av kalsium til skjelettet
- MGP (Matrix gla protein) som bidrar til å redusere kalsium i åreveggene, og dermed gir oss renere og mer elastiske blodårer samt bedre hjertehelse
K2 Vitamin til hele Norge
Stadig flere i vårt langstrakte land får øynene opp for K2 Vitamin som et viktig supplement til det vanlige vestlige kostholdet.
I 2013 gjennomførte Universitetet i Tromsø (UiT) en omfattende undersøkelse om nordmenns forhold til kosttilskudd. Undersøkelsen viste at allerede da brukte 70 prosent av den norske befolkningen kosttilskudd i en eller annen form. Til sammen bruker vi rundt 3 milliarder kroner årlig på kapsler, piller eller drikker som er ment å supplere kostholdet. Med andre ord bruker hver enkelt av de som kjøper kosttilskudd i gjennomsnitt 1400 kroner i året.
Tar man i tillegg med det vi bruker på besøk hos alternative behandlere, er summen nærmere 5 milliarder kroner årlig. Undersøkelsen viste at kvinner har en større tendens enn menn til å bruke penger på alternativ behandling og kosttilskudd.
Mangel på vitamin K2
Vitamin K2 er det eneste vitaminet vi kjenner til som du ikke får tilstrekkelig mengde av gjennom et normalt sunt vestlig kosthold. Hele 97 prosent av alle mennesker i den vestlige verden er underernært på K2 vitamin. Mens du får rikelig med både vitamin A, B, C og D gjennom frukt, grønnsaker, kjøtt og fisk, må du spise store mengder mat for å få i deg dagsbehovet av K2 vitamin naturlig.
K2 vitamin dannes i fermentert mat, som for eksempel rakfisk, surströmming og gammelost. Men de færreste av oss spiser store porsjoner av dette daglig. Derfor er det smart å ta K2 Vitamin i kapselform som et daglig supplement til kostholdet. Alternativet er å spise 16 kilo kjøtt eller drikke 20 liter yoghurt hver eneste dag for å få i deg kroppens dagsbehov av K2 vitamin.
Hva er kosttilskudd?
Myndighetene definerer kosttilskudd som konsentrerte kilder av vitaminer og mineraler eller andre stoffer med ernæringsmessig og/eller fysiologisk effekt, som omsettes i ferdigpakket og dosert form.
Kosttilskudd hører inn under matloven, og regnes derfor ikke som legemidler.
Hvor selges kosttilskudd?
Kosttilskudd selges i dag gjennom mange kanaler. Dagligvareforretningene står for omtrent 30 prosent av omsetningen, mens apotekene står for 20 prosent og helsekostforretningene for rundt 10 prosent. Selv om det er vanskelig å finne konkrete tall, tyder mye på at Internett og postordre er kanalen hvor det omsettes aller mest kosttilskudd i Norge.
Omega-3 (fra fiskeolje og rapsolje) er den store bestselgeren, mens K2 vitamin ligger på topp tre i mange kanaler. Andre kosttilskudd som selger mye er D vitamin, C vitamin og Multi vitamin-mineraler.
Nordmenn er opptatt av å spise sunt. Vi spiser stadig mer frukt og grønt, mens forbruket av sukkerholdige matvarer minsker. Derfor øker også interessen for økologiske matvarer. Årlig bruker vi nå nærmere 2 milliarder kroner på økologisk mat. Et tall som er stadig stigende.
Forskjellen på økologisk mat og konvensjonell mat er først og fremst at økologisk mat inneholder mindre plantevernmiddelrester enn konvensjonell mat. Regjeringen har som mål at 15 prosent av all matproduksjon i Norge skal være økologisk innen 2020.
Forskning og studier på K2 vitamin
Helt siden den danske biokjemikeren Henrik Dam oppdaget vitamin K i 1929, som han fikk Nobelprisen i medisin for i 1943, har det blitt forsket mye og grundig på effekten av vitaminet.
Men det er først i nyere tid at man har kunnet påvise effekten K2 vitamin har på både skjelett og blodårer. I 1939 dokumenterte kanadiske Weston A. Price med røntgenbilder før og etter tannbehandling, at K2 vitamin reduserte bakterienivået i munnhulen med hele 95 prosent. I noen tilfeller forsvant bakteriene helt.
I 2013 publiserte den nederlandske forskeren M. Knapen og hans forskerteam resultatene av en tre år lang studie på middelaldrende og eldre kvinner. Studien påviser at et daglig inntak av MenaQ7-K2 vitamin som kosttilskudd bidrar til å opprettholde normal benbygning.
Doktorgrad på K2 vitamin
Professor Leon Schurgers ved universitetet i Maastricht i Nederland tok sin doktorgrad på K2 vitamin for over 15 år siden. I dag er han regnet som en av verden fremste eksperter på virkningen av K2 vitamin. Schurgers og hans forskerteam har blant annet påvist at 14 ulike proteiner i kroppen vår trenger vitamin K2 for å kunne utføre diverse prosesser. Han mener derfor at mange problemer kan forebygges og reduseres ved daglig tilskudd av K2 vitamin.
Må tas som kosttilskudd
K2 vitamin er det eneste vitaminet vi kjenner i dag som vi ikke får naturlig gjennom et normalt sunt kosthold. Vitaminet dannes i mat som er fermentert, noe som betyr at du må spise rakfisk, surströmming eller gammelost i store porsjoner daglig for å få i deg tilstrekkelig mengde av vitamin K2. Alternativet er å spise 16 kilo kjøtt eller drikke 20 liter yoghurt hver dag. Eller du kan ta K2 Vitamin i kapselform som et daglig kosttilskudd.
Ofte stilte spørsmål
Hva er K2 laget av og hvordan blir det fremstilt?
K2 vitamin produktet inneholder MenaQ 7 – et 100 % naturlig vitamin K2 av høy kvalitet.
Hvordan virker K2 Vitamin?
K2 er en viktig lagspiller for D-vitaminet. Vitamin D produserer 2 benproteiner i kroppen som er veldig viktig for vår benbygning. Disse proteiner er vitamin K2 avhengige. Det vil si at de aktiveres (eller slåes på) av vitamin K2. Uten K2 tilstede blir mye av kalsiumet lagret i blodåreveggene fordi D-vitaminet alene ikke klarer å transportere optimalt mengde kalsium til skjelettet.
Kan K2 vitamin gi bi-virkninger?
Det er ingen kjente bivirkninger knyttet til bruk av vitamin K2.
Kan man ta en overdose med K2 vitamin?
Vitamin K2 finnes naturlig i matretten natto – som store deler av befolkningen i Japan bruker daglig. I et måltid natto får en i seg milligram-doser vitamin K2, altså 100 – 1000 ganger mer vitamin K2 enn vi anbefaler brukt daglig gjennom kosttilskuddet vårt. Den delen av vitamin K2 eller vitamin K1 kroppen ikke trenger, vil ikke gjøre noen skade.
Kan jeg bruke K2 vitamin produktet når jeg bruker vitamin D3 tilskudd?
D-vitamin bidrar også til å stimulerer de beinbyggende cellene – osteoblastene – til å bygge bein. Det vil alltid være fordelaktig å bruke både vitamin D og vitamin K2 for å sikre gode, sterke bein. Og da K2 vitamin produktet inneholder 10 mikrogram med D3 vil man kunne dekke dagsbehovet med vitamin D3 ved å bruke 1 kapsel med K2 vitamin produktet daglig.
Hvem bør ta vitamin K2 tilskudd?
K2 vitamin har en viktig funksjon i kroppen og bør brukes som tilskudd til normal norsk kost av alle alder.
- For barn vet vi at det er viktig å få bygget godt beinvev under oppveksten. Det er derfor viktig at barn får i seg nok vitamin K2 etter 2 års alder. Særlig når de er under oppveksten. De vil da få et godt utgangspunkt for et sterk benhelse og tannhelse.
Voksne kvinner og men som ønsker å ta vare og opprettholde solid benbygning og sunn hjerte og kar helse. - Idrettsutøvere som er mer utsatt enn andre på grunn av sterk belastning på skjelettet.
- Mennesker som slanker seg og spiser mindre meieriprodukter og grønne grønnsaker
- Eldre mennesker som har utfordringer knyttet til alders relaterte helseplager.
- Gravide kvinner som ønsker å opprettholde god ben og kar helse under svangerskapet. (OBS: Gravide som går på blodfortynnende Marevan bør kontakte lege før bruk av K2 vitaminet )
Hva er aldersgrense for bruk av vitamin K2?
Vitamin K2 kan brukes av folk i alle aldre. Det er ikke gjort spesielle studier med daglig inntak av vitamin K2 under graviditet. Det er ingen ting som tyder på at vitamin K2 er skadelig under graviditet, men vi har ikke studier som spesifikt kan bekrefte dette. For barn vet vi at det er viktig å få bygget godt beinvev under oppveksten. Det er derfor viktig at barn får i seg nok vitamin K2 – helt fra de kan svelge mat og kosttilskudd.
Kan jeg bruke vitamin K2 dersom jeg går på blodfortynnende (Marevan/Warfarin)?
For å forhindre fortetning av blodårene, bruker mange personer blodfortynnende medisiner – «antikoagulasjons-medikamenter». Dette er medikamenter som kun fås utlevert på resept utskrevet av en lege.
Tidligere var vitamin K-antagonisten Marevan, som er et av flere produktnavn laget av «Warfarin» det dominerende antikoagulasjonsmiddel i Norge. Personer som bruker Marevan går regelmessig til lege for å sjekke om de har korrekt dosering av Marevan. Maten en spiser, personens leverfunksjon og andre fysiologiske forhold og endelig «samreaksjoner» (interaksjoner) med andre legemidler gjør at det ukentlige behovet for Marevan kan variere. En person som bruker Marevan, og som begynner med vitamin K2, kan erfare at han eller hun har behov for den samme, en øket eller en redusert ukedose Marevan for å opprettholde den ideelle «fortynningsgraden» av blodet. Dette betyr at alle personer som bruker Marevan må snakke med legen sin og sikre en tilstrekkelig hyppig kontroll av Marevan-effektene sine når en starter med vitamin K2.
I dag er det mange alternativer til Marevan som antikoagulasjonsbehandling. Felles for disse; Acetylsalisylsyre som Albyl E, produkter som hemmer blodplateaggregasjon som Klopidogel og andre antitrombotiske midler som Rivaroksaban, er at regelmessig bruk av vitamin K2 ikke påvirker disse stoffenes effekt på koagulasjonsprosessen. Følgelig kan alle disse stoffene brukes samtidig med bruk av vitamin K2.
Kort oppsummert betyr dette at vi per i dag vet at vitamin K2 og Marevan påvirker koagulasjonssytemet via de samme virkningsmekanismer. Derfor må en som bruker Marevan snakke med legen sin og informere om at han/hun bruker vitamin K2 eller tenker på å begynne med vitamin K2 produkter. Regelmessig bruk av alle andre antikoagulasjonsprodukter lar seg greit kombinere med bruk av vitamin K2. I alle tilfeller vil det imidlertid være klokt å informere legen sin om at en har valgt å bruke vitamin K2 for å forebygge utvikling av benskjørhet og forkalkning av blodkar.
Content and Usage | InnholdsfortegnelseIngredienser: Virgin linfrøolje, solsikkeolje,MenaQ7 (vitamin K2), kolekalciferol (vitamin D3) Kapsler: Glyserol, gelatin, svart jernoksid, rød jernoksid 1 kapsel inneholder: Vitamin K2 200 μg Oppbevares mørkt og i romtemperatur. Oppbevares utilgjengelig for barn. Personer som bruker blodfortynnende Marevan må konsultere lege før bruk av K2-vitamin. K2-vitamin er et fettløselig vitamin og bør inntas med et fettholdig måltid (minimum 5 gram fett), evt med tran. Anbefalt dosering:
|
---|---|
Farge | (ingen) |
Størrelse | 30 st |
Artikkel nummer | 2913264 |